Amazon lanceert nieuwe bezorgdrone

E-commerce gigant Amazon heeft gisteren in een video een prototype van zijn bezorgdrone gepresenteerd. In een twee minuten durende video met toont de webwinkel de eerste beelden van de nieuwe versie van de onbemande drone Prime Air drone.

Amazon lanceerde gisteren op zijn website de promotievideo van de nieuwe 25 kilo wegende prototype bezorgdrone gepresenteerd door ex-TopGear presentator Jeremy Clarkson. In de video is te zien hoe het logistieke proces rondom de nieuwe Amazon-bezorgdrone is ingericht nadat  een familie in een half uurtje een paar nieuwe voetbalschoenen ontvangt omdat de andere door de hond des huizes zijn kapotgebeten.

Verschillende drones

“Naar verloop van tijd komt er een hele familie Amazon drones met verschillende ontwerpen voor verschillende gelegenheden”, vertelt Clarkson die na zijn ontslag bij Top Gear is gaan werken bij Amazon.

Verticaal opstijgen

In de video is de doos met de bestelde voetbalschoenen te zien die na het verwerkingsproces via een conveyorbaan in het warehouse wordt afgeleverd in de laadruimte van de klaarstaande drone. De drone stijgt dan, zoals een helikopter en een reguliere drone, verticaal op tot ongeveer 120 meter hoogte en vliegt dan, aangedreven door een propeller aan de achterkant, verder zoals een vliegtuig.

Virtuele landingsplek

De bezorgdrone, die overigens niets weg heeft van het eerdere prototype bezorgdrone van Amazon, heeft een actieradius tot ongeveer 24 kilometer vanaf het distributiecentrum. Het toestel vindt een plek om te landen, omdat de klant een virtuele landingsplek met Amazon-logo in de tuin heeft liggen die de drone kan waarnemen.

Lancering voor Cyber Monday

De lancering gisteren van de video komt niet toevallig vlak voor Cyber Monday van vandaag,  de belangrijkste dag voor het online shoppen in de Verenigde Staten.

Meer bezorgdrone initiatieven

Er wordt niet gezegd wanneer de drones, die worden ingezet voor Prime Air, voor het eerst in gebruik zullen worden genomen. De overheid, in de vorm van Federal Aviaton Administration (FAA), zou de komende twaalf maanden de nodige regels vastleggen. Tegen eind 2016 of begin 2017 hopen bedrijven als Amazon, Google enWal-Mart hun drones te kunnen inzetten. Ook diverse pakketbezorgers als DHL,UPS en Swiss Post zijn bezig met bezorgingsdrones die volgens experts het stadium van marketingstunt allang gepasseerd is.