Containeroverslag haven Rotterdam gegroeid

De containeroverslag in de haven van Rotterdam is in de eerste negen maanden van het jaar met 4% gegroeid tot 95,8 miljoen ton.

Vooral de toename van containers met 4% is opvallend. Vanaf maart gemiddeld zelfs 6%. Dit maakt duidelijk dat de nieuwe terminals op Maasvlakte 2 hard nodig zijn om verder te groeien. Het in gebruik genomen Coloradoviaduct, de wegverbinding met de rest van Nederland en Europa, is al gereed voor de groei.

 

In aantal twintigvoeters (teu), groeide de overslag met iets meer dan 4% tot 9,2 miljoen teu. In de periode maart-september was de groei volgens het Havenbedrijf gemiddeld zelfs 6%. President-directeur Allard Castelein stelt dat die cijfers duidelijk maken ‘dat de nieuwe terminals op Maasvlakte 2 hard nodig zijn om verder te groeien’.

 

Het containerverkeer is blijven groeien ondanks de congestie deze zomer op de Maasvlakte, waardoor een aantal schepen uitweek naar Antwerpen. Hierdoor liet de overslag van lading uit het Verre Oosten in het derde kwartaal een kleine dip zien, maar de ladingstroom van en naar Noord- en Zuid-Amerika nam toe.

 

De sterke Britse economie zorgde mede voor een groei van het shortseaverkeer met 4%. Ook het roll-on/roll-off verkeer nam daardoor met +8% toe. De totale overslag groeide met slechts 0,3% tot 333,3 miljoen ton.

 

Overig stukgoed, nam toe met 31% tot 4,7 miljoen ton doordat meer staal de haven passeerde en meer lading voor de offshore industrie werd overgeslagen. Het Havenbedrijf van Antwerpen maakte eerder deze week bekend dat de totale overslag in dezelfde periode met bijna 4% tot bijna 191 miljoen ton is toegenomen. De containeroverslag groeide in tonnen met 6% en in aantallen containers met 5%.

 

De groei bij het havenbedrijf zal zeker doorzetten komend jaar, wat de groei van de transportsector in 2015 ten gunste beïnvloedt.

 

Nieuws Bron