FNV waarschuwt voor gevaarlijke containers

Vakbond FNV voerde dinsdag actie op de Maasvlakte in Rotterdam om de ‘gevaren en tekortkomingen’ van containervervoer onder de aandacht te brengen.

Volgens de bond komt het te vaak voor dat er containers worden vervoerd met giftige gassen, ontvlambare en te zware ladingen. ‘Wereldwijd zijn vele collega’s gedood of verminkt door containers, waaraan – altijd achteraf – van alles bleek te mankeren. Maar er zijn ook gevaren voor het publiek. Denk aan vrachtwagens die kantelen door verkeerd gestouwde containers of treinen die ontsporen’, zegt Niek Stam, bestuurder bij FNV.

FNV deelde dinsdag flyers uit aan havenwerkers, truckchauffeurs en spoorpersoneel om ze te informeren over de gevaren van het werk.

De bond pleit voor een ‘strikte toepassing’ van internationale veiligheidsvoorschriften voor belading, gewicht en transport van containers. Ook wil FNV onder meer dat er een boetesysteem voor overtreders van veiligheidsvoorschriften wordt ingevoerd.

In Rotterdam worden jaarlijks zo’n 12 miljoen containers overgeslagen en vertrekken vanuit de haven dagelijks ongeveer 2.000 vrachtwagens.

Kijk voor meer informatie over de risico’s van containers en er veilig mee omgaan op de website van de FNV.

 

Nieuws Bron