JCL Logistics koopt 119 DAF-trucks

JCL Logistics schaft voor haar Europese transportactiviteiten 119 DAF trucks aan. Met de nieuwe vrachtauto’s wil de logistiek dienstverlener niet alleen kosten besparen, de voertuigen zijn ook voorzien van de nieuwe huisstijl van het bedrijf. “We willen ons prominenter laten zien op onze focusmarkten”, aldus managing director Erik Groot Wassink.

JCL zal de DAF’s, van het type XF 440, stapsgewijs in gebruik nemen. De eerste rijden inmiddels voor de LDV’er. Vanaf november zijn alle trucks inzetbaar. Het grootste deel van de voertuigen is ter vervanging van de oudere trucks, maar JCL heeft eveneens besloten om een klein deel van de vloot nog voor het aflopen van het leasecontract te vervangen. Groot Wassink hierover: “We hebben in 2013 onze strategie aangepast en vijf focusgebieden bepaald. Dat bleek een goede zet, want 2014 was voor ons een goed jaar. En het positieve gevoel willen we verder versterken door ons met de nieuwe trucks en oranje huisstijl extra zichtbaar te maken.”

95 procent wagenpark vervangen

De oranje trucks moeten volgens de managing director zeker  in de Benelux voor een stuk herkenbaarheid gaan zorgen. Ze vervangen witte trekkende eenheden die waren voorzien van rode elementen. Met de order die JCL heeft geplaatst zal het 95 procent van het huidige wagenpark vervangen.

Geluidsarm model truck

De logistiek dienstverlener mikt sinds de herziene focus op food & feed, verpakte chemie, bike logistics, automotive en railactiviteiten. “We willen binnen deze gebieden tot de top-3 logistiek dienstverleners behoren.” En zeker voor een deel van deze activiteiten komend e nieuwe DAF trucks van pas omdat het type 440 een geluidsarm model betreft. “Vooral voor onze bakkerijbeleveringen in de Benelux is dit welkom, deze afleveradressen bevinden zich vaak in stadscentra”, aldus Groot Wassink.

Korter leasecontract, lager kilometrage

De 119 voertuigen zijn alle voorzien van een Euro6-motor. “Hiermee kunnen we de operationele kosten reduceren, zowel door een lager verbruik als door lagere onderhoudskosten. De maandelijkse kosten dalen eveneens, mede dankzij de lagere rentetarieven.” Het contract dat JCL met DAF heeft afgesloten kent een looptijd van 36 maanden. Dat is korter dan eerdere contracten. Ook verwacht Groot Wassink in deze periode een lager kilometrage per truck te realiseren. Dit is het resultaat van ritten naar klanten die dichter bij de distributiecentra te vinden zijn, met name in de Benelux en niet al te ver over de grens met Duitsland. “Het betreft veelal ritten tot maximaal vierhonderd kilometer.”

‘Fijn dat we deze order in Nederland hebben kunnen plaatsen’

De keuze voor DAF is volgens de managing director vooral gebaseerd op de kosten per kilometer en het meedenken in oplossingen van de truckfabrikant. “Het geeft mij daarbij een fijn gevoel dat we deze order in Nederland hebben kunnen plaatsen.”