LZV’s mogen vanaf 2017 de grens over

Ecocombi’s mochten al in België en Nederland rijden, maar niet de grens oversteken. Daar komt nu misschien verandering in

Nederlandse LZV’s, ook wel ecocombi’s genoemd, mogen vanaf januari 2017 grensoverschrijdend ingezet worden tussen België en Nederland. De Beneluxunie heeft hiervoor maandag de juridische basis gelegd. Dat stelt Europarlementariër Philippe De Backer van de partij Open vld. De Backer doet zijn uitspraak na een gesprek met de voorzitter van de Benelux Unie.

Voorbarig

Of het zo ver komt, moet nog blijken, want in het vrijgegeven document, waarin verslag wordt gedaan van de bijeenkomst maandag, staat dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden om Belgische LZV’s in Nederland te laten rijden en andersom, meldt TTM.

De Benelux-regeling biedt de juridische basis voor het opzetten van grensoverschrijdende proefprojecten met LZV’s, laat de Benelux Unie desgevraagd weten aan Logistiek.nl. De volgende stap is dat er grensoverschrijdende proefprojecten kunnen starten tussen Nederland en Vlaanderen/België. De proefprojecten kunnen, indien de landen dat willen, ook eerder dan 2017 worden gestart.

De Backer is  optimistisch en tevreden: “Ik ben blij dat de Beneluxunie hiervoor de eerste stappen zet. Dat zal een verbetering zijn voor wegverkeer tussen havens van Antwerpen en Rotterdam en is ook goed nieuws voor onze export en ons land als logistieke draaischijf in West-Europa. ” Luxemburg heeft aangegeven voorlopig geen LZV’s toe te staan.

Besparing

TLN  juicht het nieuws toe.  “Het zou een prettige vooruitgang zijn.” EVO en TLN pleiten al jaren voor het toestaan van grensoverschrijdend vervoer met LZV’s. Hiermee kunnen voertuigkilometers bespaard worden en dit heeft vervolgens weer een positief effect op de luchtkwaliteit.

Testen ecocombi’s

LZV’s zijn al jaren voer voor discussies en proeven. België hield begin dit jaar een pilot met grensoverschrijdende inzet van LZV’s. Door strikte regelgeving konden slechts twee bedrijven participeren. TLN gaat samen met haar Belgische zusterorganisatie werken aan een pakket dat mogelijk maakt dat meer bedrijven kunnen deelnemen aan de mogelijke nieuwe pilots.