McGregor sluit distributiecentrum in Waalwijk

Modeconcern McGregor Fashion Group sluit eind februari het Europese distributiecentrum in Waalwijk. Het deels geautomatiseerde dc op logistiek bedrijvenpark Haven Zeven is amper twee jaar operationeel.

Ook heeft de modeketen, waar de merken McGregor en Gaastra deel van uitmaken, het uitbestedingscontract met logistiek dienstverlener DHL Supply Chain opgezegd. McGregor Fashion Goup heeft gekozen voor een andere logistieke dienstverlener voor Warehousing, omdat ze daar een betere dienstverlening van verwacht en daarmee een betere service voor haar klanten.

Bleckmann nieuwe partner

De logistiek wordt uitbesteed aan Bleckmann, het voormalige TNT Fashion. De voorraden worden ondergebracht in de Bleckmann-warehouses in Kruishoutem (McGregor en Adam) en Oldenzaal (Gaastra en ETP). Daarnaast ondersteunt Alpha Textiel (Oud Beijerland) in het reconditioneren en verdelen van de hangende artikelen. De verandering heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij McGregor Fashion Goup. Ook op de activiteiten met betrekking tot transport en forwarding is deze verandering niet van invloed, laat Schelte Halma, logistiek directeur van de McGregor Fashion Group, desgevraagd weten aan Logistiek.nl. “Meer wil ik er niet over loslaten. Het is nu vooral zaak voor ons om het contract met DHL verder af te ronden.”

Langdurig contract DHL

McGregor had een contract voor 10 jaar met DHL Supply Chain. In een interview met Logistiek Magazine van april 2014 zei Halma hierover: “We hebben met opzet gekozen voor een lange contractduur omdat het ons de mogelijkheid biedt om te mechaniseren. Met een kort contract wordt het lastig om een investering terug te verdienen.”

Hoge verwerkingscapaciteit

McGregor opende twee jaar geleden het Europese distributiecentrum van 43.000 vierkante meter op logistiek bedrijvenpark Haven Zeven in Waalwijk. Eenmaal volledig operationeel zou het nieuwe EDC een verwerkingscapaciteit hebben van 14 miljoen artikelen op jaarbasis dankzij onder andere een pick to light systeem in combinatie met een miniload van SSI Schäfer verantwoordelijk voor het replenishen van dit systeem.

450 picks per uur

Halma zei hier toen over: “Die keuze lijkt atypisch want meestal wordt een miniload ingezet voor slow movers. We hebben dus niet een traditioneel miniloadsysteem staan maar een kraan om de pick to light te replenishen. Het systeem ziet er dus uit als een miniload maar we zetten het in voor fast movers. We kunnen in principe met acht mensen tegelijk orderpicken die met een normale snelheid een productiviteit hebben van 450 picks per persoon per uur.”

600 zeecontainers op jaarbasis

Sinds de livegang werden in het dc van het modeconcern, zo meldt het Brabants Dagblad, jaarlijks 7 miljoen stuks kleding en schoenen verwerkt, waarvan 900.000 hangende kleding. Zo’n 600 zeecontainers kwamen op jaarbasis via de binnenvaart naar Waalwijk. McGregor en Waalwijk waren overigens tientallen jaren met elkaar verbonden. De basis van het concern werd gelegd in Driebergen waar het hoofdkantoor is, maar al snel werd Waalwijk een belangrijke vestiging voor de logistieke activiteiten van McGregor.

McGregor schuldenvrij

Afgelopen december maakte topman Jeroen Schothorst ook bekend dat het merk voor het eerst in jaren schuldenvrij is. De aandeelhouders van de verkoper van luxe kleding hebben de resterende banklening afgelost. De keten wil zijn verbeterde financiële positie gebruiken om verder te kunnen groeien.

Investeringen in logistiek

Er wordt geïnvesteerd in ict, logistiek en marketing, stelt Schothorst in een interview met De Financiele Telegraaf begin december. “Het geeft volledige vrijheid. De schuldpositie werkte beknellend. Dan ga je toch anders ondernemen. Voorzichtiger. Kijk, de kasstroom van een bedrijf kun je voor twee dingen gebruiken. Je kunt herinvesteren. Of je kunt rente betalen. Nu dat laatste niet meer hoeft, kunnen we meer investeren.” Het modehuis rekent dit jaar op een omzet van 235 miljoen euro, bij een bedrijfswinst van 10 miljoen. Dat komt volgens Schothorst neer op een stabilisatie ten opzichte van vorig jaar.