Nederland in Top 3 van “Best Functionerende Handelslanden”

Nederland is na Duitsland het best functionerende handelsland ter wereld. Dit is te vinden in een rapport van 2014 gepubliceerd door de Wereldbank.

In 2012 stond Nederland nog op de 5de plaats.

Deze verhoging in de lijst laat zien dat de Logistieke Sector in Nederland er veel aan doet om de prestaties te verhogen, denk hierbij aan investeringen in Track & Trace systemen, Barcode Scanning en andere systemen.

Ook de verbetering van infrastructuur door het land verbetert de prestaties, dit resulteert in een goed functionerend handelsland.

De top 10 van “Best Functionerende Handelslanden” bestaat uit:

 1. Duitsland
 2. Nederland
 3. België
 4. Verenigd koninkrijk
 5. Singapore
 6. Zweden
 7. Noorwegen
 8. Luxemburg
 9. Verenigde Staten
 10. Japan

 

De Wereldbank houdt sinds 2007 elke 2 jaar de zogeheten Logistics Performance Index bij, die meet hoe efficiënt handelsstromen in een land verlopen.

Hierbij kijken ze onder andere naar:

 

Nederland stond in 2010 op de 4de plek, in 2012 daalde Nederland naar de 5de plek op de ranglijst, eveneens direct achter Duitsland. Hierin zien we ook dat de Nederlandse Economie nauw verbonden is met de Duitse Economie.

In 2007, net voor het begin van de Kredietcrisis, stond Nederland ook al op de 2de plaats, direct na Singapore. De wereldwijde score ligt nog wel iets lager dan in 2007.

Een goed functionerend logistiek systeem is volgens de Wereldbank van essentieel belang voor Economische Groei,  deze groei zullen we in 2015 verder zien doorzetten.

Nederland scoort in het rapport van 2014 vooral goed op:

 • Kwaliteit van het logistieke systeem
 • Infrastructuur
 • Douane

 

Gemiddeld genomen van de periodes 2007 tot 2014 staat Nederland op de 3de plaats.

Het rapportcijfer van 2014 laat zien dat de Nederlandse transport sector sinds 2012 weer groeit.

 

Nieuws Bron