Over vijf jaar onbemande vrachtwagens

Over vijf jaar moet het de normaalste zaak van de wereld gaan worden: vrachtwagens op de snelweg zonder actieve chauffeur. Op de belangrijkste corridors in ons land rijden dan ‘treintjes’ van twee trucks vlak achter elkaar, waarbij de achterste niet actief bemand is. De voordelen zijn groot: minder brandstof, minder CO2-uitstoot en een besparing op personele kosten. TNO gaat in praktijkproeven laten zien dat dit veilig kan.

 

Dit zegt programmamanager Bastiaan Krosse van onderzoeksinstituut TNO. Een consortium onder aanvoering van TNO met onder andere DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland hebben hiertoe een proef in voorbereiding. Komend jaar moeten de eerste tests beginnen. Het is de eerste keer dat er in Nederland grootschalig wordt getest met commerciële toepassingen voor zelfrijdende auto’s, in de regio Eindhoven vinden al langer wetenschappelijke experimenten met (semi)zelfrijdende auto’s plaats.

Minister Schultz van Infrastructuur hecht grote waarde aan het Rotterdamse experiment. ‘De relatie tussen voertuig en bestuurder verandert de komende twintig jaar meer dan de afgelopen honderd jaar’, schreef de bewindsvrouw deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer over de opkomst van de zelfrijdende auto. Schultz wil Nederland openstellen als proeftuin voor grootschalige experimenten met zelfrijdende auto’s. ‘Ik zie het als kans om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten als land waar deze innovaties kunnen plaatsvinden en om koploper te worden op dit gebied.’

Niet de techniek maar de wetgeving lijkt momenteel de grootste belemmering op weg naar een grotendeels zelfrijdend wagenpark. Met name op snelwegen zijn wereldwijd al talloze succesvolle proeven gehouden met zelfrijdende auto’s. De eerste auto’s die volledig automatisch achteruit kunnen inparkeren zijn reeds op de markt. De beloften voor de verkeersveiligheid en doorstroming van zelfrijdende auto’s zijn groot. Robotchauffeurs zouden alerter zijn, zuiniger rijden en de verkeersregels strikt naleven. Vooralsnog moeten auto’s van de wet altijd door een chauffeur van vlees en bloed worden bestuurd.

Nieuws Bron