Rotra: “We doen niets onoorbaars met Roemenen”

Vakbond FNV Transport en Logistiek beweert dat logistiek dienstverlener Rotra zijn Roemeense chauffeurs slecht behandelt. Het bedrijf uit het Gelderse Doesburg spreekt de beschuldiging tegen en zegt niets onoorbaars te doen.

Rotra kreeg afgelopen zaterdag onaangekondigd een bezoek van vakbondsbestuurder Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek die een gesprek wilde aangaan met de Roemeense chauffeurs. Atema werd daarbij vergezeld door een Roemeense vakbondsvertegenwoordiger.

Illegale constructie

De reden van het bezoek is volgens de vakbondsbestuurder dat transportbedrijven in Nederland al jaren gebruik van een illegale constructie om goedkoop Oost-Europese chauffeurs in dienst te nemen. “Dat zijn we al langer aan het onderzoeken en dit weekend hebben wij ook Rotra bezocht”, zegt Atema tegen de Gelderlander zondag.

Rotra: veiligheidsprotocol in werking gesteld

Een beveiliger zou Atema en de Roemeense vakbondsvertegenwoordiger met waakhonden gesommeerd hebben om het terrein te verlaten. Rotra-woordvoerder Guus van Groningen zegt in een reactie dat het veiligheidsprotocol in werking is gesteld, omdat niemand onaangekondigd het terrein mag betreden vanwege de waardevolle goederen die er zijn opgeslagen.

Nederlandse norm betalen

Volgens de FNV Transport en Logistiek werken de Roemeense chauffeurs volgens Roemeense arbeidsvoorwaarden vanuit Nederland en moeten ze het daarom doen met een salaris van 200 euro bruto per maand met een onkostentoeslag van rond de 40 en 50 euro. Dat mag niet volgens de vakbond want de Roemenen moeten gewoon volgens de Nederlandse norm worden betaald.

Aantijgingen zijn suggestief

Guus van Groningen zegt dat Rotra niets onoorbaars doet en dat de logistiek dienstverlener werkt volgens de regels. “De aantijgingen van Atema zijn op niets gebaseerd en suggestief.”

Rotra: werken volgens geldende regels

Van Groningen bevestigt desgevraagd dat Rotra de chauffeurs inhuurt via een Roemeens bedrijf. “Deze chauffeurs worden ingezet voor internationale ritten en niet voor nationale. Ook dit doen we overigens gewoon volgens de geldende regels.” Atema op zijn beurt stelt dat de Roemeense chauffeurs met busjes vanuit hun land naar Nederland worden gebracht en vervolgens vanuit Doesburg hun ritten in Europa voor Rotra doen. “Als deze chauffeurs in en vanuit Nederland werken dan moeten ze door het Roemeense bedrijf dat Rotra inhuurt volgens de in ons land geldende cao worden betaald.”

De vakbondsbestuurder zegt dat hij zondag hierover nog gesproken heeft met een aantal Roemeense chauffeurs. “Die zeiden onder andere ook tegen mij dat ze nog nooit een meter hebben gereden met een vrachtwagen in Roemenië.”

In gesprek met Roemenen

De Rotra-woordvoerder is niet op de hoogte dat het Gelderse bedrijf de Roemeense chauffeurs slecht zou behandelen. “We gaan hierover met ze in gesprek”, aldus Van Groningen.

FNV dreigt met rechter

Atema stelt zaterdag tegen Omroep Gelderland dat hij een gesprek wil over zijn onaangekondigde bezoek. Hij wil dat de situatie met de Roemenen wordt opgelost. Als er niets aan de situatie wordt gedaan dan dreigt de vakbond met een gang naar de rechter. Als de vakbond deze week niet door Rotra wordt benaderd dan zullen ze zelf contact zoeken met de logistiek dienstverlener. Van Groningen: “Atema is altijd welkom om met ons om tafel te zitten. We hebben namelijk niets te verbergen.”