Scania zet LZV op LNG

Scania maakt het in samenwerking met Wezenberg Transport mogelijk om een truck van 50 ton GTW op LNG te laten rijden. Dat betekent dat er nu LZV’s op LNG kunnen gaan rijden.
“Als onze klanten Ecocombi’s op LNG kunnen inzetten, dan geeft dat een enorme besparing op brandstofkosten en CO2. Dat is iets wat wij alleen maar kunnen aanmoedigen,” aldus Sales Director Jan de Vries van Scania Nederland. Nadat Scania als eerste vrachtwagenmerk voor de Nederlandse markt een volledige ADR-certificering voor trucks op Liquefied Natural Gas (LNG) introduceerde, wordt daar nu 50 ton GTW aan toegevoegd.

Wezenberg-LNG-LZV-2-pers-2016-300x169

Er is een testperiode georganiseerd in samenwerking met Wezenberg Transport en Scania Research & Development. De Nederlandse wetgeving staat treingewichten tot 50 ton toe en is daarmee ruimer dan de andere Europese landen en dat biedt mogelijkheden. Scania pakt
iedere interessante mogelijkheid aan om transport te verduurzamen. Rogier Verkley, directielid van Wezenberg vertelt: “Wij geloven in LNG en in de inzet van LZV’s. Als we die twee combineren dan biedt dat het ultieme voordeel. We werken op die manier zowel op brandstofsoort als op laadvermogen aan een lagere CO2 uitstoot.” Het gaat bij de inzet van LNG om Scania’s 340 pk sterke Euro 6 gasmotor, met 1600 Nm aan koppel. Er is ook een 280 pk sterke Euro 6 gasmotor van Scania. Scania claimt dat deze motoren veel stiller zijn dan een diesel waardoor ze binnen de PIEK-norm vallen en Quiet Truck gecertificeerd zijn. Dit leidt, als distributievoertuig, tot een succesvolle inzet in de stedelijke distributie. Dat is van extra belang bij de dagrandleveringen.