‘Smart’ LDV-ers zijn de toekomst door gebruik van ‘Big Data’

“Logistiek dienstverleners (LDV-ers) kunnen door het optimaal benutten van Big Data de ‘search engines’ worden van de echte wereld. Bovendien verhoogt Big Data onder andere de operationele efficiëntie van LDV-ers”, is de conclusie van DHL dat een trendrapport heeft uitgebracht over toepassen van Big Data binnen de logistiek.

Volgens de visionairs van DHL zijn logistiek en Big Data onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Logistieke bedrijven zijn vandaag de dag verantwoordelijk voor de afhandeling van gigantische goederenstromen. Dat gegeven zorgt voor een grote hoeveelheid aan data-volume. Dagelijks worden namelijk aan miljoenen goederenzendingen specifieke data gehangen waaronder bestemming, omvang, gewicht alsmede de inhoud van een zending. Achter deze data zit een ongelofelijk groot potentieel voor bijvoorbeeld de creatie van nieuwe business modellen”, voorspelt Martin Wegner, vice president research & development bij het DHL-onderdeel customer solutions & innovation.

Dit gegeven leidt er verder toe zo stelt Wagner dat logistiek dienstverleners zich daardoor kunnen transformeren tot ‘zoekmachines’ die ingezet kunnen worden op alle niveaus binnen de ‘echte wereld’.

 

Big Data Management

DHL wil met het rapport aan de hand van trends een onderbouwing geven van hoe Big Data specifiek in het werkveld van logistiek dienstverleners een rol kan gaan spelen bij het opzetten van nieuwe business modellen. Daarvoor zijn drie concrete werkvelden geïdentificeerd:

 1. Vergaande route-optimalisatie bij de uitlevering van pakketten met in acht name van de uitlevervolgorde
 2. Verkeersdichtheid
 3. Is de ontvanger ook daadwerkelijk aanwezig

 

Ook kan toepassing van Big Data een rol spelen volgens het DHL-trendrapport bij het voorspellen van mogelijke storingen in de toeleveringsketen en het bevorderen van de klanttevredenheid doordat de logistieke dienstverlening wordt verbeterd.

 

Enkele bedrijven die al een grote rol met Big Data hebben zijn onder andere:

 • Google – dé zoekmachine van het internet.
 • Facebook – het meest populaire social media platform.
 • Amazon – het grootste e-commerce bedrijf met eigen materieel.

 

Toekomst Logistiek Dienst Verleners

Het gebruik van ‘Big Data’ binnen de logistieke sector is een enorme stap vooruit, aangezien veel LDV-ers naar het ‘NU’ kijken en zich nog te weinig bezig houden met toekomstige ontwikkelingen, zoals Track & Trace.
‘Big Data’ kan niet vermeden worden door de sector logistiek, de hoeveelheid informatie die per pakket en per document nodig is, is aanzienlijk hoog.
Deze sector heeft al wel de lasten van ‘Big Data’, maar benut nog niet ten volle de voordelen ervan.
Logistieke dienstverleners die al een tijd gebruik maken van de voordelen van ICT en bijbehorende software pakketten hebben deze ‘Big Data’  al in hun Databases klaar liggen voor gebruik, er wordt echter nog veel te weinig mee gedaan.

Met deze ‘Big Data’ verwerking ken men inzage krijgen in veel zaken die nu met de hand wordt uitgerekend of data die niet wordt gebruikt maar stoffig ligt te worden, deze data kan zowel intern goed gebruikt worden als extern, denk hierbij aan Partners en Klanten.

Partners & Klanten willen graag zoveel mogelijk transparantie aangezien ze zich onder andere het volgende afvragen:

 1. Wat is de pakket status?
 2. Waar is het pakket?
 3. Wanneer wordt het afgeleverd?
 4. Wie (persoon) levert het pakket?
 5. Hoe ontvang ik het pakket?
 6. Zijn er veranderingen opgetreden in 1 van de processen?
 7. Waarom is er een verandering opgetreden?
 8. Wat voor invloed heeft dit op mij en / of mijn pakket?

 

De toekomst van de logistiek is dus een ‘Smart’ Logistiek Dienst Verlener, die goed gebruik weet de maken van alle beschikbare data en deze transparant als een ‘Search Engine’ kan presenteren, zowel intern als extern.
Of het nu gaat om kleine Pakketten, Pallets, Bins, Bokken, Dolly’s, Trolley’s, IBC’s, Tanks of Containers, de informatie die gepresenteerd kan worden doormiddel van goed gebruik van ‘Big Data’ is onmisbaar voor de toekomstige ‘Smart’ Logistiek Dienst Verlener, iets wat we bij ‘Van Wanrooy Transport’ goed beseffen.

 

Nieuws Bron

Nieuws Bron