Tol voor Nederlandse vrachtwagens op Belgische wegen

Na Duitsland moeten vrachtwagens binnenkort ook tol betalen op de belangrijkste snelwegen in Vlaanderen. De tol kan oplopen tot twintig cent per kilometer.

De Vlaamse minister van mobiliteit heeft dinsdag de tarieven vastgesteld en gepubliceerd. De kilometerheffing wordt landelijk ingevoerd. Vlaanderen publiceerde de tarieven als eerste. Voor vrachtwagens gebouwd vóór 1999 en zwaarder dan 32 ton, geldt het maximumtarief van €0,20. Vrachtwagens tussen 3,5 en 12 ton en Euronorm 6 moeten €0,074 per kilometer aftikken. Brussel en Wallonië volgen nog en die tarieven kunnen verschillen.

EVO en TLN niet positief

Rink Jan Slotema van EVO is ‘niet positief’ over de tolplannen, maar de organisatie wacht met een definitief oordeel over de kilometerheffing als ook Wallonië en Brussel  hun tarieven hebben bekendgemaakt.

Lappendeken aan tarieven

Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) is niet positief over de Belgische tolplannen. ‘Kilometerheffing voor vrachtauto’s lost fileprobleem niet op.’ Ook meent dat TLN dat 30 procent van de tolopbrengsten (310 miljoen euro) voor de verbetering van de wegen te weinig is gezien de status van het Belgische wegennet. Daarnaast hekelt TLN de versnippering aan tarieven, aangezien ieder landsdeel in België zijn eigen toltarief bepaalt.